Jolanda Beekman legt uit wat de rol van een verpleegkundig specialist inhoud.

Ik was voor veel patiënten al een bekend gezicht doordat ik al een aantal jaren als praktijkverpleegkundige in de praktijk werkzaam was.
September 2022 ben ik begonnen met de masteropleiding tot verpleegkundig specialist.

Een verpleegkundig specialist (VS) is een relatief nieuwe beroepsgroep in de huisartsenzorg, in de ziekenhuizen zien we deze functie al veel meer.

De verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige handelingen met medisch technische handelingen. Om te kunnen werken als verpleegkundig specialist moet men een geaccrediteerde 2- jarige masteropleiding hebben behaald.

In deze functie wordt gewerkt tussen het gebied van de verpleegkunde en geneeskunde in. Zo is de verpleegkundig specialist voor een deel verantwoordelijk voor medische aspecten van de behandeling en verder ook voor een deel verantwoordelijk voor de verpleegkundige handelingen met betrekking tot de patiënt.

Een verpleegkundig specialist is volledig bekwaam en bevoegd om zelfstandig spreekuren te doen en bepaalde medische handelingen te verrichten.

Tijdens mijn studie specialiseer ik mij in klachten en ziektes van volwassenen en met name rondom ouderen. In de praktijk zal ik mij dan ook grotendeels richten op de ouderenzorg. Dit alles in nauw contact met alle zorgprofessionals en eventuele mantelzorgers rondom de patiënt waaronder ook uw eigen huisarts. Ik doe veel huisbezoeken om het contact binnen de praktijk met de ouderen en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Daarnaast zie ik patiënten in mijn spreekuur met o.a. klachten of blessures aan de onderste of bovenste extremiteiten, huidklachten, geheugen problematiek, wonden, urineweg- en circulatieproblemen. De complexiteit is wat het verschil maakt. De praktijkassistente schat in of u bij de verpleegkundig specialist of de huisarts terecht kunt. Het kan zijn dat u voor uw behandeling alleen te maken krijgt met de verpleegkundig specialist, of met zowel een verpleegkundig specialist en een huisarts. De verpleegkundig specialist kan altijd terugvallen op de huisarts.

De afspraken worden door de praktijkassistente in mijn spreekuur gepland. Mocht uw liever door uw eigen huisarts gezien worden kunt u dit altijd kenbaar maken.

Advanced Care Planning

Stilstaan bij de vraag, wat we willen als we ziek zijn, vermijden we liever, maar we denken er toch ook weleens aan.

Het is belangrijk om uw persoonlijke wensen te bespreken met uw arts of verpleegkundig specialist en uw dierbaren

Wat te doen in een niet-acute situatie en hoe om te gaan met acute zorg zijn belangrijke onderwerpen.

Na het gesprek kunt u uw voorkeuren laten opnemen in uw medisch dossier.

De huisarts of verpleegkundig specialist i.o. zal uw persoonlijke wensen vastleggen en ervoor zorgen dat dit bekend is op de spoedpost, huisartsen

In het kader van mijn studie verpleegkundig specialist werk ik momenteel aan de implementatie advance care planning (ACP).

Wat is Advance care planning?

Advance care planning, ofwel vroegtijdige zorgplanning, is een proces waarbij de patiënt met zijn arts of verpleegkundig specialist zijn wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde bespreekt en vastlegt. Dit proces loopt vooruit op het moment dat een patiënt zelf niet meer in staat is om beslissingen te nemen. Door tijdig deze wensen te bespreken behoudt de patiënt zo lang mogelijk eigen regie en krijgen zorgprofessionals handvatten om de juiste zorg in te zetten.

Voor wie is het?

De oudere patiënt 75-plusser en de patiënt met een korte levensverwachting

Heeft u hier vragen over of zou u over uw wensen willen praten dan kunt u een afspraak inplannen via de praktijkassistenten.