Jolanda Beekman legt uit wat de rol van een verpleegkundig specialist inhoud.

Ik was voor veel patiënten al een bekend gezicht doordat ik al een aantal jaren als praktijkverpleegkundige in de praktijk werkzaam was.
September 2022 ben ik begonnen met de masteropleiding tot verpleegkundig specialist.

Een verpleegkundig specialist (VS) is een relatief nieuwe beroepsgroep in de huisartsenzorg, in de ziekenhuizen zien we deze functie al veel meer.

De verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige handelingen met medisch technische handelingen. Om te kunnen werken als verpleegkundig specialist moet men een geaccrediteerde 2- jarige masteropleiding hebben behaald.

In deze functie wordt gewerkt tussen het gebied van de verpleegkunde en geneeskunde in. Zo is de verpleegkundig specialist voor een deel verantwoordelijk voor medische aspecten van de behandeling en verder ook voor een deel verantwoordelijk voor de verpleegkundige handelingen met betrekking tot de patiënt.

Een verpleegkundig specialist is volledig bekwaam en bevoegd om zelfstandig spreekuren te doen en bepaalde medische handelingen te verrichten.

Tijdens mijn studie specialiseer ik mij in klachten en ziektes van volwassenen en met name rondom ouderen. In de praktijk zal ik mij dan ook grotendeels richten op de ouderenzorg. Dit alles in nauw contact met alle zorgprofessionals en eventuele mantelzorgers rondom de patiënt waaronder ook uw eigen huisarts.

Daarnaast zie ik patiënten in mijn spreekuur met o.a. klachten of blessures aan de onderste of bovenste extremiteiten, huidklachten, geheugen problematiek, wonden, urineweg- en circulatieproblemen. De complexiteit is wat het verschil maakt. De praktijkassistente schat in of u bij de verpleegkundig specialist of de huisarts terecht kunt. Het kan zijn dat u voor uw behandeling alleen te maken krijgt met de verpleegkundig specialist, of met zowel een verpleegkundig specialist en een huisarts. De verpleegkundig specialist kan altijd terugvallen op de huisarts.

De afspraken worden door de praktijkassistente in mijn spreekuur gepland. Mocht uw liever door uw eigen huisarts gezien worden kunt u dit altijd kenbaar maken.

CategoryNieuws

© 2017 - Zandkroon Huisartsenpraktijk - Ontwerp en realisatie Fruto internet